maanantai 29. helmikuuta 2016

Virkatut Marverse-tennarit OHJE

Koko: 38 (Pohjallinen kokoa 37, osta juuri saman mittaiset pohjalliset, kuin on jalkasi pituus)
Lanka: Novita Miami (Muukin saman paksuinen lanka käy)
Koukku: 3,5mm


Tee reiät nahkapaskalla (huopa)pohjalliseen 1cm välein toisistaan ja 0,5cm päähän pohjallisen reunasta. 
Aloita kantapäästä ja virkkaa jokaiseen reikään muuten kaksi kiinteää silmukkaa, mutta kärjen ja kantapään neljässä kulmakaarteessa (Merkitty kuvaan pisteillä) virkkaa yhteen reikään 3ks.
Virkkaa tennarin ulkopuolelta valkoisella langalla.
1-6.krs: Virkkaa 1kjs, 1ks jokaiseen pohjallisen silmukkaan ja sulje krs piilosilmukalla ensimmäiseen ks:n. 

Jätä kärkeen 27 vapaata silmukkaa kärkipalan kiinnittämiseen ja merkkaa kohdat. 
Aloita virkkaaminen tennarin päävärillä ulkopuolelta tennarin sivulta.
1.krs: Virkkaa 1kjs, 1ks jokaiseen silmukkaan, kunnes pääset tennarin toiselle puolelle merkitsemääsi kohtaan. 
2-7.krs: Käänny ja virkkaa kaventaen suoraan 1ks toiseen silmukkaan koukusta laskien  (jätä kääntyessä kjs virkkaamatta) Kun olet päässyt taas tennarin toiselle puolelle, jätä toiseksi viimeinen silmukka virkkaamatta ja virkkaa 1ks viimeiseen silmukkaan.
8.krs: Käänny ja virkkaa 1ks kolmanteen silmukkaan koukusta laskien, jatka virkkaamista, kunnes pääset kantapään kohdalle ja virkkaa kaventaen 2 peräkkäistä silmukkaa yhteen, 1ks, 2 peräkkäistä silmukkaa yhteen. Jatka virkkaamista 1ks jokaiseen silmukkaan ja krs:n lopussa hyppää kolmanneksi- ja toiseksiviimeisen silmukan yli ja virkkaa 1ks viimeiseen silmukkaan.
9-12.krs: Käänny ja virkkaa 1ks kolmanteen silmukkaan koukusta laskien, jatka virkkaamista 1ks jokaiseen silmukkaan ja krs:n lopussa hyppää kolmanneksi- ja toiseksiviimeisen silmukan yli ja virkkaa 1ks viimeiseen silmukkaan. Katkaisen lanka ja päättele. Tässä vaiheessa tennarin muoto saattaa vaikuttaa hassulta, mutta se tekee tennarista hyvin jalkaan istuvan, kun nauhat sidotaan kiinni.
13.krs: Virkkaa kiinteitä silmukoita koko pinkin osuuden ympäri, niin kavennettu reuna siistiytyy.
Virkkaa mustalla langalla tehosteraidat piilosilmukoilla.
Tennarin kieli: Virkkaa valkoisella langalla 7 ketjusilmukkaa.
1-4.krs: Virkkaa 2ks toiseen silmukkaan koukusta laskien. 1ks jokaiseen seuraavaan silmukkaan ja viimeiseen silmukkaan 2ks. Muista virkata 1kjs aina kääntyessä.
5-7.krs: Virkkaa 1ks jokaiseen silmukkaan (14s).
8.krs: Virkkaa 2ks toiseen silmukkaan koukusta laskien. 1ks jokaiseen seuraavaan silmukkaan ja viimeiseen silmukkaan 2ks (16s).  
9-14.krs: Virkkaa 1ks jokaiseen silmukkaan (16s). 
15-36.krs: Vaihda lanka tennarin pääväriin (Omassa tapauksessani musta) ja jatka edelleen virkkaamalla 1ks jokaiseen silmukkaan. 
Käännä tennari väärinpäin ja virkkaa valkoisella langalla piilosilmukoilla valkoinen kärkipala kiinni tennarin sisäpuolelta noin 0.5cm päästä kärkipalan reunoista
Virkkaa merkki:  Virkkaa silmukkalenkkiin 12p ja kiristä lenkki. Seuraavalla krs:lla virkkaa  2p jokaiseen silmukkaan. Ompele merkkiin logo (itse käytin hopealankaa) ja kiinnitä merkki tennarin kylkeen ompelemalla.


Kiinnitä metallisirkat nauhoja varten ja virkkaa valkoisella langalla tehosteraidat piilosilmukoilla.
Laita vielä nauhat ja Marverse-tennarisi on valmis!

Mikäli esittelet tällä ohjeella virkattuja tennareita, mainitsethan linkin blogiini. Pyydän, että ohjeellani ei valmisteta tennareita myyntitarkoitukseen, vain omaan käyttöön!

Pohjiin kannattaa ehdottomasti laittaa jarruliimaa, etteivät tossut ole liukkaat! 
49 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta, pitää tehdä heti kun saa keskeneräiset sukat valmiiksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Pelastit just mun maanantain :) Pakko kokeilla heti!

  VastaaPoista
 3. voi hitsi näitä ihanuuksia, mun pitää saada vielä toisen käden hermopinteet leikattua ja sitten vasta pääsen testaa, voih :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, on varmasti turhauttavaa, jos ei voi tehdä käsitöitä :/

   Poista
 4. Tekisitkö yhdet myytäväksi....ei oikein virkkuukoukku taitu.Ostaisin mielelläni lahjaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kyllä tehdä, hintaa en osaa tässä heti sanoa, täytyy vähän laskeskella materiaalikuluja ja aikaa, joka näiden tekemiseen menee. Voit laittaa sähköpostilla väri ja kokotoiveita -> marttsu.k@gmail.com

   Poista
 5. Millainen pohja tuossa on? Mulla on toinen puoli huopa ja toinen puoli tommonen kova. Et kumpi kannattaa laittaa lattiaa vasten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen pohja on näissäkin. Laitoin kovan puolen lattiaa vasten ja huopa jalkaa vasten. On mukavan lämmin pohja!

   Poista
  2. Joo niin mä oon jo tekemässä puolivälissä tossua :)

   Poista
 6. Miten olet kiinnittänyt sirkat? Pysyvätkö hyvin kiinni virkatussa pinnassa käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkat kiinnitin etsimällä sopivan kohdan silmukoiden välistä, minulla oli 5,5mm sirkat ja sain juuri ja juuri venytettyä väliä tarpeeksi, että sain sirkan paikalleen. Sitten vain paukuttelin vasaralla kiinni :) Luulisin, että kestää ihan hyvin, jos nyt ei ihan väkivalloin naruista kisko :D

   Poista
 7. Siis aivan mahtavat! Mun on pakko tehdä tällaiset työkengiksi :) Kiitos ohjeesta ja inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 8. Moi :) Aivan ihanat, sellaiset "pakko saada" :D Kiitos ohjeesta. Pinkissä mennään, pitäisi aloittaa siitä 8.krs, mutta en tajua tuota kavennus juttua, mun järkeni mukaan siinä lisääntyy silmukat kahdella ja kaventamisessa pitäisi mielestäni vähentyä. Onks nyt jotain mikä menee mulla ohi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siis 8.krs menee niin, että et virkkaa alkuun ollenkaan ketjusilmukkaa ja hyppäät kokonaan kahden silmukan yli ja virkkaat vasta kolmanteen silmukkaan. Ethän katsonut vahingossa tennarin kielen 8.krs ohjetta, siinä nimittäin tehdään juuri lisäyksiä? :)

   Poista
 9. Kiitos vastauksesta. En katsonut kielen vaan reunan ohjetta... En tajua kohtaa "virkkaa kaventaen 2ks samaan silmukkaan, 1ks, 2ks samaan silmukkaan...." En siis tajua sitä, jos siinä on tarkoitus silmukoiden vähentyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin sitä tulee sokeaksi omalle kirjoitukselleen. On ollut tarkoitus kirjoittaa 2ks yhteen, 1ks, 2ks yhteen. Eli vedät langan läpi kahdesta peräkkäisestä silmukasta, etkä virkkaa kumpaakaan loppuun, vaan vasta viimeisen langanvedon vedät molempien läpi. Sitten 1ks normaalisti ja taas 2ks virkataan yhteen. Korjaan ohjeen heti! :)

   Poista
  2. No nyt ymmärrän ja osaan jatkaa tossua :) Kiitos paljon ja aurinkoista kevään odotusta :)

   Poista
 10. Onpa hienot! Oletko tehnyt pohjallisten reiät nahkapaskalla?

  VastaaPoista
 11. Kiitos todella kivasta ohjeesta. Ohje on selkeä. Minä olen ihan koukussa näihin.Aloitin koko 26:sta. Tilauksia on tullut. Metallisirkat kyllä rikkoo aika herkästi virkkauslangan poikki.Minä laitoin sirkat niin että litistin ne ja ompelin kiinni tossuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että ohje on ollut mieluinen, mutta toivon, että ohjettani ei käytetä myyntitarkoitukseen :)

   Poista
  2. En tee myyntiin. Lapsenlapsille yms.

   Poista
 12. Aivan ihanat!! Paljonko näihin tarvitsisi varata lankaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langan menekki riippuu tietysti ihan tennarin koosta, ihn tarkkaa en osaa sanoa, mutta näihin ohjeessa oleviin meni Novita Miamia pinkkiä ja valkoista vajaa kerä, mustaa vähemmän. Jos olisin tehnyt tuon kielenkin pinkillä, niin kerä sitä olisi ehkä juuri riittänyt.

   Poista
 13. Aivan huikean upeat tennarit. Ja miten kaunista ja siistiä käden jälkeä.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Minulla on työnalla tennarit hamppulangasta; näyttää tulevan aivan ihanat. Laitan kuvan, kun saan valmiiksi. Hamppulanka muuten sopii tennareihin todella hyvin, kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä löytyy kuva hampputennareistani: https://www.facebook.com/Kuhako-Kuituhampun-kokonaisvaltainen-k%C3%A4ytt%C3%B6-954958327957825/

   Poista
  2. Kiitos linkistä ja vinkistä käyttää hamppulankaa! Todella hyvän näköiset tennarit olet tehnyt. Ja anteeksi pitkä vastausaika, on ollut koulukiireitä opinnäytetyön kanssa.

   Poista
 16. Kiitos aivan hienosti tehdystä ohjeesta. Yksi pari (itselle) valmiina. Yksi ongelma, missä noita Sirkkoja voi laitattaa, vai onko joku niksi miten kiinnitetään? Ne Sirkatkin vielä ovat hakusessa. Googlessa blogissasi on muitakin ihania juttuja, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkojen kiinnitykseen on ohje blogissani http://nukkupollo.blogspot.fi/2016/03/lisaa-tennareita-ja-sirkkojen-kiinnitys.html

   Poista
 17. ihanat lenkkarit.täytyy myös kokeilla tehdä.olen tehnyt lenkkareita ,mutta en tällä mallilla.kiitos ohjeesta.nyt töihin,sitten kotiin ja virkkaamaan.jes....kiitti ohjeesta

  VastaaPoista
 18. Viime vuonna tein yhdet lenkkarit 50v lahjaksi ja nyt teen 40v lahjaksi toiset. Hieman muunnellen....

  VastaaPoista
 19. Heippa!

  Löysin ohjeen ilmeisesti vähän myöhässä, eikä noita miami lankoja tahdo oikein löytyä mistään. Olisiko vinkata jotakin vastaavaa lankaa, jota olisi helpommin saatavilla? Ihan supersöpöt tossut, kiitti ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos selkeistä ohjeista. Tein mustat tennarit.

  VastaaPoista
 21. Kiitos tossuohjeesta! innostuin tekemään aikuisille tyttärilleni!
  mummo 66 v.

  VastaaPoista
 22. Hyvä ohje. Kolmelle pojalle teen, viimeiset työn alla. Pohjat tein niin, että liimasin pohjallisiin keinonahkaa pohjallisen muotoisena. Liukkaus poissa sillä lailla. Pojat tykkää.

  VastaaPoista
 23. onko tämä ohje suoraan sovellettavissa isompaan tossuun? Tarkoitan siis sitä että jos teen koon 45 tossut niin tuleeko siitä oikean kokoinen jos teen pohjalliseen reijät yhden sentin välein ja muuten noudatan ohjetta.

  VastaaPoista
 24. Hei nukkupöllö, kuinka paljon mahtaa mennä lankaa näihin hienoihin tenskuihin?

  VastaaPoista
 25. Ihanat , vuosia sitten oon tehnyt omaisilleni mökille pirttitennareiksi

  VastaaPoista

Jätäthän viestiä vierailustasi :)